Mi az a mozaikcsalád?

NAPTÁRAM

január 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Új tipp

News

Utolsó kommentek

Gasztro mozaik –A kókusz rendszerváltása

2010.05.21. 14:51 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: kókusz kókusztej kókuszkrém kókusztej készítése


Időszámításunk előtt, a szocializmusban, az export-import cégek szűkös devizakereteinek az időszakában volt a kókusztekercs és a nem tudni pontosan milyen esszenciából előállíthatott kókuszfagyi. A rendszerváltás első eredményeként megérkezett a tíz dekás csomagolású kókuszreszelék, de a kánanánra és a Ferrero Rafaellójára még néhány évet várnunk kellett. Revelációnk a devizakeret eltörlése, az utazások szabaddá tételével következett el. Volt Lonely Planet, volt hátizsák, utazási kedv, némi monetta és már semmi sem akadályozhatott meg bennünket, hogy megrohanjuk az első kókusztejárust a mexikóiak által strandként használt, a Plitvicei tóra hasonlító természeti csodánál, az Agua Azulnál. Óvatosan csak egyet vettünk az egész társaságnak, de az alkalmi kriglit mindenki savanyú arccal gyorsan tovább adta. Nem csoda. A benne levő nedű ritka vacak volt. Áttetsző, meleg és keserű. 

 Tovább...

A széthasított mecset aranymozaikja

2010.05.20. 16:30 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: mezquita cordobai nagymecset cordobai mihráb aranymozaikja mazquita katedrális

 

 Andalúziában tudnak ünnepelni. Hihetetlen fantáziával képesek Feria-t vagy Festejo-t varázsolni szinte bármi köré. Cordoba sem kivétel. Május első napjait a patio-knak, a virágba borult belső fedetlen udvarok fiesztájának szentelik és elindul a Magyarországon "Tiszta udvar, rendes ház"-nak ismert mozgalom mediterrán változata. Este héttől éjfélig kinyitják a versenyen résztvevő házak belső udvarait és a kiadott térkép alapján végig látogathatjuk őket. De ez csak bónusz. A város fő attrakciójamégiscsak a hermafrodita, vízigót templom helyén megépített, lélegzetállítóan gyönyörű, mecsetnek álcázott katedrális, az iszlám építészet egyik legnagyszerűbb európai alkotása.

Tovább...

Cosima Liszt és Richard Wagner rendhagyó mozaikcsaládja

2010.05.19. 00:15 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: richard wagner mozaikcsalád híres mostohák híres mostoha híres mostohaapa cosima liszt híres mozaikcsalád


Nem csoda, hogy Jenny Marx felfigyelt rájuk, hiszen a legprogresszívebb zeneszerzőnek tartott Richard Wagner, aki a nála 25 évvel fiatalabb Cosima Liszttel, három közös gyermekükkel és Cosima előző házasságából származó két lányával a XIX. század egyik leghíresebb mozaikcsaládját alkotta, épp 1876. augusztus 13-án indította el a mai napig viruló bayreuthi zenei fesztivált, amire két császár és két király is ellátogatott. Ez a mozaikcsalád nemcsak Wagner zeneszerzői kvalitásai, a bayreuthi fesztivál épületének kialakítása, a világhírű após, Liszt Ferenc vagy a bőkezű, bohém, építészet és művészet pártoló bajor király miatt volt rendhagyó. 

Tovább...

A Feleségcsere esete a mozaikcsaládokkal

2010.05.14. 15:31 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: patchworkcsalád mozaikcsalád patchwork család mozaik család mozaikcsaláddá válás

 

Paradox ötlet. Ha a mostohaapa nem tud megbékélni azzal, hogy a felesége iránti szeretete nem elegendő alap mozaikcsaládjuk családdá válásához, akkor jelentkezzen egy olyan valóságsóba, ahol a mostohacsaládja néhány hétre kap egy vendégapát helyette és a mozaikcsalád dinamikája szinte magától beindul. A mostohatestvérek mostohatestvérekkel és mostohaszülőkkel kialakult jogi viszonyrendszere valódi emberi kapcsolattá érik. 

Amikor tíz évvel ezelőtt előszőr találkoztam a valóságsókkal Angliában, hitetlenkedve néztem a Big Brother fogat mosó szereplőit. Nem tudtam, hogy egy akkor ötven éves műfaj újkori darabjával szembesültem és ez egy korlátok nélküli iparág, amiben nemcsak a negatív népnevelés dominálhat. A gegmesterek gyakorlatilag minden élethelyzetre képesek ráültetni a valóságsó műfaját.  Tovább...

Mozaikcsaláddá válás. Összecsiszolódás praktikái III.-pénz

2010.05.10. 09:06 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: patchworkcsalád mozaikcsalád patchwork család mozaikcsaláddá válás

Két háztatás

A válások nagyon komoly pénzügyi, anyagi következménye, hogy a két szülőnek ezentúl két háztartást kell fenntartani.

  • Két háztartás drágább, mint egy háztartás...Mind a két szülőnek be kell látnia, hogy életük sokkal drágábbá válik. Annak a szülőnek, aki nem él gyermekével és láthatásokon találkozik gyermekével is ki kell alakítani gyerekszobát, fel kell építenie a saját életét, ki kell alakítani saját háztartását.
  • Tovább...

Mozaikcsaládosdi kezdete. Összecsiszolódás praktikái II. - szünetek, ünnepek kezelése

2010.05.08. 10:00 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: patchworkcsalád mozaikcsalád patchwork család mozaikcsaláddá válás

Hurrá nyaralunk! A vakációk és az ünnepek azért különlegesek, mert együtt lehetünk azokkal, akiket a legjobban szeretünk. De a mozaikcsaládok életében a vakációk ünnepek megszervezése sokkal bonyolultabb és sem a kezdetekben, sem később nem feltétlenül az örömünnep érzetét keltik a résztvevőkben a megszervezése miatti aggodalmak. A logisztika mellett a szülők között kialakuló"versenyhelyzet" okozhat konfliktust a két szülő között. A szokások különbözősége mellett a megosztottság okozhat félelmet, ellenérzést a gyerekekben. Fel lehet készíteni a gyerekeket erre a helyzetre? Fel tudnak a szülők, mostohaszülők készülni, hogy az ünnepek valódi örömöket okozzanak. Sorozatunk második részében az ünnepek, vakációk kérdését boncolgatjuk:

Tovább...

Gasztro ötletek Mozaikcsaládoknak- Avokádó krém

2010.05.06. 10:57 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: avokádókrém

Ez az avokádókrém hagyma nélkül és margarinnal lágyítva készül, hogy azok is szívesen fogyasszák, akik megszenvednék a nyers hagymát.

Az avokádóban az a nagyszerű, hogy csodálatos krém készíthető belőle, nagyon könnyen ízesíthető és nem lehet elrontani. A sötét héjú változat különösen hálás, mert kis mérete jobban adagolhatóvá teszi, sokkal szebb zöld a húsa és anélkül puhul meg, hogy elkezdene bebarnulni. Az avokádókrém szinte minden formáját szeretik Quacamolenak nevezni, legyen az paradicsommal vagy a paprikával gazdagítva, chilis vagy tabascos ízesítésű, fokhagymás vagy/és hagymás változat. Az általam ajánlott avokádókrém nem tartalmaz nyers hagymát, de margarinnal lágyítva van, így azok is szívesen fogyasztják, akik megszenvednék a nyers vörös vagy fehérhagymát. A mexikói hagyma lágyabb, így nem csoda, hogy ők előszeretettel használják nyersen is. Tovább...

 

A korosodó kertvárosi apa józanságának titka

2010.05.04. 10:51 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: matt damon híres mostohák híres mostoha híres mostohaapa híres mosothaszülők

Matt Damon Hollywood fura figurája. Szinte észrevétlen, szinte átlagos. Olyan csendesen, hivalkodó külsőségek között ért fel a csúcsra George Clooney, Brad Pitt árnyékában, hogy észre sem vettük, hogy egy különleges férfi formálódott ki előttünk, akire fel kell figyelni. Miért? Mert jóképű, nem véletlen, hogy a People magazin 2007 év legszexisebb férfijének kiáltotta ki érdemei között felsorolva megbízható apai, férji státuszát. Tehetséges, hiszen nemcsak a Bourne-rejtélyekben játszott üldözöttje hiteles, de Ben Affleck-kel közösen írt forgatókönyve is Oscar-díjat érdemelt.

Tovább...

A láthatás körüli emberi játszmák

2010.05.03. 17:45 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: kapcsolattartás zavarai láthatás zavarai láthatássaá zsarolás láthatás megvonása gyermektartásdíj nem fizetése miatt

Az elvált és gyermekükkel csak a láthatások során találkozó apák gyakori félelme, amire az anyák hajlamosak is ráerősíteni, hogy a gyermektartásdíj mértéke, összege, fizetésének gyakorisága, az anya elégedetlensége a láthatás megvonását eredményezheti. Nem mernek senkihez fordulni, ha úgy érzik, hogy az anya sakkban próbálja őket tartani a láthatás megvonásával, akadályoztatásával, mert úgy gondolják egy ezzel kapcsolatos hatósági ügyben ismét ők járnának pórul. Jogos-e az apák félelme? Tényleg megvonható-e a tőlük a láthatás, ha zűr van a gyermektartásdíj fizetése körül?

Tovább...

A jómód és önérzet mozaikos pompája

2010.04.30. 15:09 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: barcelona mozaik a világ mozaikjai katalán zene palotája

 

Barcelona mozaikjai egyet jelentenek Gaudival. Gaudi olyan könnyedséggel adott funcionalitást a mozaiknak az általa művészien megformált kéményekkel, padokkal, teraszokkal, homlokzatokkal, hogy hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a kevésbé formabontó, de a barcelonaság hangulatát szinén meghatározó, az épületek szerves részét képező mozaikokról. Valahogy így vagyunk a Katalán Zene Palotájával. Amikor aprólékosan megvizsgáljuk az épületet, rájöhetünk, hogy a mozaikok szellemesen és sokrétűen, az épület funkcióját és hangulatát megerősítve lettek felhasználva, ami méltó ellenpontja a Gaudi által Barcelona szerte megálmodott építészeti megoldásoknak.

Tovább...

Icek ucája - Éjszakai piac Pekingben

2010.04.29. 09:00 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: gasztro séta pekingben éjszakai piac pekingben wangfujing

 

Icek ucája. Mit mondott? Hova megyünk? - fordulunk körbe kérdően, amikor Ricsi, az angolos keresztnevű, mégis nagyon kínai, de évtizedes magyar tapasztalattal is felvértezett, a magyar rasszizmus elől hazájába visszamenekült, a kultúrális forradalom besúgó rendszerén szocializálódott és ezért a kínai mindennapokat illetően szófukar idegenvezető vacsora után kiadja a jelszót. Enyhén sötétedik. Nyilvánvaló, hogy ez az "icek ucája" nagyon valami, nagyon kínai és mi hamarosan benn leszünk a tutiban. Nem is csalódunk. A tuti ebben az esetben az idegenvezetőnk által "icek ucájának" nevezett, a Tienammen tértől nem messze eső, de ennek ellenére meglehetősen modern Wangfujing utca körül kialakult éjszakai piacot, a kínai akcentussal kiejtett ÍZEK UTCÁJÁT takarja. Mi magyarok azt hisszük, ha voltunk félszáz kínai gyors és kevésbé gyors étteremben, a kínai étkezés felavatott pápái vagyunk. Sőt a könyvekből, útleírásokból, urbánus legendákból azt is pontosan tudjuk, hogy a kínaiak tücsköt, bogarat megesznek és állítólag még a kutyákat sem kímélik. Ez így is van. De ezzel szembesülni frenetikus élmény. Nem feltétlenül gasztronómiai, de élmény. 

Tovább...

A mozaikcsaládosdi kezdete. Az összecsiszolódás praktikái I.

2010.04.28. 11:40 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: patchworkcsalád mozaikcsalád patchwork család mozaikcsalád sikeressége mozaikcsaláddá válás

Hurrá, mozaikcsalád vagyunk! Ritkán hallható mondat. Nemcsak azért, mert a mozaikcsaládok maguk sem tudják, hogy ők mozaikcsaládok, hanem mert a mozaikcsaládok fejlődéstörténetében az összeköltözés pillanata nem biztos hogy eufóriát vált ki minden résztvevőből. A szülők vonzalma és összeköltözése a gyermek érzelmi, területi hatalmának tényleges vagy vélt vesztésével járhat. Hogyan lehet a káosz, kiváncsiság, segíteni akarás, féltékenység erőviszonyait a mozaikcsaláddá váláshoz felhasználni? Az előrelátó szabályozás sok idegességtől, konfliktustól mentheti meg a szülőt, mostohaszülőt, gyerekeket, de természetesen itt is igaz az örökérvényű igazság, jobb későn, mint soha. Mely dolgokat érdemes szabályozni, hogy csökkenteni lehessen a konfliktusokat és a lakás lakható, a családtagok szerethetőek legyenek? Sorozatunk első részében a házszabály lényeges praktikus pontjait boncolgatjuk.  Tovább...

A mostohaapa, akiből Amerika első elnöke lett

2010.04.27. 18:48 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: híres mostoha híres mostohaapa híres mostohaszülő george washington

 

 Bár a nemzet atyja megtisztelő elnevezést a Függetlenségi háború főparancsnokaként és az Amerikai Egyesült Államok első elnökeként vívta ki, de George Washington apának is nagyszerű lehetett, dacára annak, hogy sohasem született gyermeke. Az életrajzok tanúsága szerint katonai sikerein, politikai karrierjén, szabadkőműves múltján kívűl mostohaapasága is életművének szerves részét képezi. Bár bizonyos források és történelmi pletykák szerint George Washington életének szerelme egy férjes asszony, Virginia egyik legrégebbi és leggazdagabb családjának tagja, a vonzó és intelligens Sally Cary Fairfax volt, akinek elegáns megjelenését szembeállítva a pénzérmék, festmények által ismertté tett First Lady-vel valódinak tűnhet az elképzelés, de a feltételezés inkább gonosz. Igaz ezekről a képekről egy negyvenes éveire elnehezült asszony néz vissza ránk, de Marta Washington fiatalkori képei és a híressé vált számítógéppel megkreált arcképe jól bizonyítja vagyonán kívül is voltak vonzó tulajdonságai a kétgyermekes özvegyasszonynak, amit George Washington negyven éves házasságukkal, mostohagyermekei felé mutatott példaértékű lojalitásával, a mostohaunokák adoptálásával is igazolt. Tovább...

Láthatás újraszabályozása

2010.04.26. 15:57 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: láthatás kapcsolattartás patchworkcsalád mozaikcsalád patchwork család mozaik család kapcsolattartás újraszabályozása kapcsolattartás megvonása kapcsolattartás szüneteltetése kapcsolattartás láthatás megvonása láthatás szüneteltetése

A láthatás mindennapi gyakorlata gyakran generál vitákat az elvált szülők között. Ahogy szembesülnek a kapcsolattartás tárgyában hozott döntés néhány negatív hatásával hétköznapjaikban, szeretnének változtatni jogaikon, kötelezettségeiken. Egy-egy konkrét eset láttán az az érzetünk, hogy a válás során szerzett és ejtendő sebek sokkal dominánsabbak, mint a gyermekek érdeke. Lehetnek olyan esetek, amikor az elvált szülők vagy a gyermek helyzetében bekövetkezett változás indokolja a döntés megváltoztatását. Van-e szülőknek lehetőségük a döntés vagy a megállapodás megváltoztatására? Igen.

A kapcsolattartás tárgyában hozott döntések megváltoztathatók.

  • A kapcsolattartás tárgyában hozott döntések - bizonyos feltételek fennállásának esetében - megváltoztathatóak, de mindig a gyermek érdekeit kell szem előtt tartani. Ha az egyik szülő távolabbra költözik és a láthatásra jogosult szülő a megemelkedett költségek, megnövekedett távolság miatt a megállapodás szerinti két hét helyett csak havonta tud élni a jogával. Ha valamelyik szülő megbetegszik és átmenetileg mozgásképtelené válik, akkor a láthatás körülményeit az új állapotához kell igazítani. Ha a gyermek versenyszerű sportolása a hétvégi láthatásokat nem teszi lehetővé, akkor a láthatásra más formát kell kitalálni. Néhány példa a számtalan ok közül, ami a kapcsolattartásra vonatkozó döntés megváltoztatásának az igényét kiválthatja. Melyek a láthatás újraszabályozásának paraméterei? Tovább...

Gasztro mozaik – Tepsis spenót

2010.04.22. 15:48 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: spenót tepsis spenót

Az utál szó szinonímájaként és a gyermekkori rémálom szimbólumaként sajátos karriert befutott spenótnak hajlamosak vagyunk megbocsájtani, ha a párunk egyik kedvence.

Vonzó tulajdonsága, hogy pürés és leveles formában mélyhűtött, jól adagolható változatai szezontalanná és kényelmessé teszik a használatát. Kálium, magnézium, kálcium és vitamin tartalma mellett arra is érdemes figyelni, hogy lehetnek olyanok, akiknél vesekő képződését okozhatja túlzott fogyasztása. Nekik ritkábban, évente egyszer-kétszer ajánljuk. A tepsis spenót egy gyors vacsora ötlet. A fokhagymás tejszínes spenót töltelék nagyon gyorsan elkészíthető. Amíg megterítünk, összevárjuk a családot, addig ki is sül.

 

Hogyan lehet az obligát vicsorból baráti mosoly?

2010.04.21. 15:31 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: mostoha patchworkcsalád mozaikcsalád patchwork család mostohaanya édesanya kapcsolat mostohaanya édesanya viszonya

Még a legintelingensebb, legdecensebb nőkön is eluralkodik a tipikus női ösztön és elkapja őket a harci láz, amikor a párjukkal együtt megkapják az előző házasság hozadékait, a gyerekeket és az exet. Míg az új feleség azon parázik elég jó anya tud-e lenni, addig a volt feleség azért izgul nehogy elveszítse a gyermekét. Hogyan lehet feloldani ezt a tipikus női játszmát?

Lehet, hogy át kell lépni a saját árnyékukat. Nem feltétlenül kell egymást gyűlölniük, hiszen a veszélyes stressz veszélyeztetheti a párkapcsolatot, a gyerekek boldogságát. El kell hinni, hogy a gyerekek körül kialakuló két család akár harmóniában is élhet. A gyerekek életét nem a nevelésük körül kialakuló acsarkodás, kiabálás, sírás-rívás, csatározás kell hogy színesítse. A mostohafeleségek akár még barátokká is válhatnak. 

Tovább...

Légy alkotója az egyidejű globális mozaiknak!

2010.04.20. 13:49 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: mozaik globális mozaik

Gondoljuk meg, hol leszünk május 2-án délután 5 órakor?

A New York Times vállalkozik arra, hogy a világ lakóinak segítségével rögzítse a pillanatot és egy sajátos globális mozaikot kreáljon a világról. Részt vehetünk ebben a jópofa kis játékban, részesévé válhatunk a globális mozaiknak és akár mozaikcsaládunkat is megörökíthetjük ebben a pillanatban.

Tovább...


Ha zavarok vannak a láthatásban

2010.04.19. 13:39 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: láthatás kapcsolattartás válás után kapcsolattartás zavarai láthatás zavarai

Az anyja ellenem neveli a fiam. A volt férjem nem látogatja a lányunkat. A volt feleségem akadályozza a gyerekkel történő találkozásomat. Ismerősen hangzó vádaskodások. 

 

Mit tehet a szülő, ha úgy érzi, gyermekei vagy az ő jogai a láthatással, kapcsolattartással kapcsolatban sérülnek a megállapodás vagy a döntés ellenére. A szülő vagy a gyermek érdeke a fontosabb? Mit tehet a szülő a kapcsolattartás zavartalan érvényesülése érdekében?

Segítséget a gyámhivatal nyújt, Lássuk hogyan.

Tovább...

 

 

Kultúrmozaik – Anyámon a tanárom (2007) – Mr. Woodcock

2010.04.17. 16:05 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: filmkritika filmajánló mostohás filmek anyámon a tanárom mostohaapa mostohafiú kapcsolat mostohaapás film mr woodcock

Az Anyámon a tanárom a mostohaapa mostohafiú kapcsolat keletkezésének pillanatát pécézte ki, egy pár napba sűrítve a köztük kialakult kegyetlen párharcot.

Nem elég, hogy a felnőtt fiúnak ezentúl osztozkodnia kell egy mostohaapával, de az a mostohaapa ráadásul a gyerekkor gyűlölt tornatanára, aki ráadásul mostohaapaként is a tornatanári genyóságot hozza. Ebben a lehetetlen szituációban még egy sikeres, értelmes felnőtté vált fiúgyermek is elveszti az eszét és gyerekesebbnél gyerekesebb módszerekkel próbálja mostohaapját lepattintani édesanyjáról. A mostohaapa pedig alfahímként ugyanúgy próbálja uralni a terepet, mint szemét tornatanárnént.

Ez a film megosztó. A film látszólag decens eredeti címének, a Mr. Woodcocknak a magyar ferdítése be is határolja a célcsoportot és a stílust. 

Tovább...

Mostohafeleségek viszonya a MozaikCsaládok neuralgikus pontja

2010.04.16. 18:35 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: mostoha patchworkcsalád mozaikcsalád mozaik család modern mostohák mostohaanya mostohaanya édesanya viszonya

Az édesanya és a gonosz mostoha viszonya újkeletű jelenség. Euripidész 2500 éves drámáiból, a töménytelen Hamupipőke történetből és a népi szokásokból tudjuk, hogy a múlt századig elsősorban azt várták el a mostohaanyáktól, hogy helyettesítsék a meghalt édesanyát. Ma a válásokkal nem kell a mostohaanyának helyettesíteni senkit. Ez egyrészt könnyebb, mert a felelősség kisebb, másrészt sokkal nehezebb, mert a gyermekek nem igazán értik a szerepét és az édesanya még súlyosbíthat rajta. Míg a múltban a mostohaanyának nem az édesanyával, csak az édesanya emlékével kellett megküzdenie, mára fordult a kocka. A nagyon is élő édesanyák küzdenek a mostohaanyával és létezéséről legszívesebben tudomást sem vennének. Ez a helyzet még abban a paradox helyzetben is fennállhat, ha az édesanya történetesen mostohaanya is egyben. Pedig a mostoha és az édesanya akár barátok is lehetnének, hiszen több minden köti össze őket, mint ami elválasztja.

  ] Tovább...

A mostohaapa, akinek a politika fontosabb volt

2010.04.14. 22:51 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: ii rákóczi ferenc mozaikcsalád híres mostohák híres mostoha híres mostohaapa híres mostohaszülő thököly imre

II. Rákóczi Ferenc mindig gyűlölettel gondolt mostohaapjára, Thököly Imrére, pedig a történészek summázata szerint Bocskaitól Bethlen Gáboron, a két Rákóczi Györgyön, az Erdélyre támaszkodó kurucokon és Thököly Imrén át zökkenő nélküli egyenes út vezet II. Rákóczi Ferenc függetlenségi harcáig.

"akár véletlenül, akár a Te rendelésed szerint történt a dolog Uram,... anyánk, a te szolgáló leányod, férjének személyében kígyót fogadott ágyába".

Írta mostohaapjáról emlékirataiban. Miből táplálkozik a 275 éve, húsvét nagypéntekjén, 59 éves korában Rodostóban elhunyt erdélyi fejedelem, II. Rákóczi Ferenc utálata, mikor sorsuk, céljaik nagyon sok mindenben hasonlítanak egymáshoz származásuk különbözősége ellenére?

Hasonlóság mostohaapa és mostohafia között


Folytatás...

 

Gasztro mozaik – Stíriai metélt

2010.04.13. 22:58 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: stíriai metélt

A tiroli túrós galuska vaníliszószban kisütve legalább annyira macerás, amennyire finom, de hatalmas sikert lehet vele elérni. A túrósgaluska elkészítése igényel egy kis időt a tésztagyúrás és szaggatás miatt, de a jó hír, hogy a sütés történthet kicsit később és egy jól időzített pillanatban elkápráztathatjuk a vaníliaillatban úszó finomsággal a család apraját és nagyját. Gyűjtsünk erőt és gondoljunk arra, hogy milyen gyönyörű lesz, amikor a kifőtt galuskákat beleöntjük a vaníliaszószba.

Tovább...

 

A kapcsolattartás feltételei

2010.04.12. 17:15 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: válás láthatás kapcsolattartás válás után kapcsolattartás feltételei

A nyomásgyakorlás gyakori esete és a szülők közötti viták előidézője, hogy a gyermekkel együtt élő, gondozó szülő nem az időjárásnak és az alkalomnak megfelelő ruhával látja el a gyereket, hogy ezzel a megfizetett tartásdíjon kívüli ruhavásárlásra kényszerítse a másik szülőt. Megpróbálja azt az érzetet kelteni a gyermekben, hogy a másik szülő nem gondoskodik a gyermeke ruházatáról, ruháztatásáról. Ezért nagyon fontos, hogy a láthatásról, kapcsolattartásról szóló döntés formájáról, módjáról a szülők tájékozottak legyenek és tudják ez a követelmény is a kapcsolattartásról szóló döntés része kell, hogy legyen.


Kapcsolattartás

A kiskorú gyermeket nem gondozó szülőnek és a jogszabályban meghatározott más személyeknek a kiskorúval való érintkezési rendje. A kapcsolattartásról, közismert nevén láthatásról szóló döntés alapja lehet a

  • Szülők megállapodása...Ezt az érintkezési rendet, módot elsősorban az érdekeltek megaállapodása határozza meg.
  • Gyámhivatal döntése...A szülők megegyezésének hiányában, vagy a szülő és a gyám közötti vitában legtöbbször a gyámhivatal dönt. A gyámhivatal hatáskörében eljárva a gyermekkel való kapcsolattartás kérdésében vagy szabályozza vagy újraszabályozza a kapcsolattartást. Természetesen azoknak az eseteknek a kivételével, amikor a bíróság jár el.
  • Bíróság döntése...Amennyiben a szülők között házassági-, vagy gyermekelhelyezési per van folyamatban, a szülők megegyezésének hiányában a bíróság dönt.
  • Bíróság jóváhagyása...Természetesen a perben is lehetőségük van a szülőknek, hogy a kapcsolattartás kérdésében egyezségre jussanak, és az egyezség jóváhagyását kérjék a bíróságtól.

Folytatás...

 

Kultúrmozaik – Beverly Swerling: Álmok városa

2010.04.11. 16:41 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló beverly swerling álmok város kultúrmozaik

A 800 oldalas könyv látványa elsőre megrettentheti az internet által rövid, frappáns történetekhez szoktatott olvasókat. Ha az első retteneten túl jutottunk és hagyjuk magunkat beleveszni a regénybe, akkor egy lebilincslően varázslatos világot ismerhetünk meg a korral együtt járó és a regényben sem mellőzött erőszak, vér, igazságtalanság, szegénység, betegség, bosszú ellenére. A történet XVII. század Nieuw Amsterdamjába, a ma Manhattannek nevezett new yorki városrészbe és környékére repít minket. Beverly Swerlingnek sikerül leírásaival olyan árnyalt képet festeni a városról, hogy nemcsak magunk előtt látjuk a városafalat és a telep viskóit, de még a szagait és illatait is érezzük. Nem tudjuk elképzelni, hogy másmilyen is lehetett, mint amilyennek olvassuk.

Folytatás...

 

 

Majolika kerengő Nápoly szívében

2010.04.09. 18:39 | mozaikcsalád | Szólj hozzá!

Címkék: nápoly a világ mozaikjai saint chiara kolostor majolika kerengő kerámia padok

Színes,  varázslatos világ egy kolostor kertjében. A kerámia ülőkék, a kerámiával díszített oszlopok, a kerengő színes festményei pazar, délies hangulatot sugároznak. Micsoda színkavalakád. A nap sárgája, az ég kékje. A motívumok a hímzett konyhai falvédők világát idézik. A kerámia borítású ülőkék nem szokatlan megoldások a mediterrán országokban, hiszen az enyhe telek már több évszázada a kerámia használatára csábítják a művészeket és hála az enyhe teleknek a régebbi technológiával készült kerámiák is szinte régi pompájukban tudnak mutatkozni. Ami egyedi itt Nápolyban, a Szent Kláráról elnevezett kolostorban, az a színes ülőkék sajátos kompozíciója a fedetlen oszlpocsarnokkal, a narancs és citromfákkal, freskókkal díszített falakkal.

Folytatás...